Is de Chief Digital Officer al gemeengoed geworden?

Team of Young Business ExecutivesAnderhalf jaar geleden schreef ik op Dutchcowboys een blogpost over de opkomst van de Chief Digital Officer. Zou deze CDO inmiddels gemeengoed geworden zijn?

Volgens de recente uitkomtsen van het wereldwijde CIO Survey van Gartner, staat de teller op dit moment op 500. Wereldwijd zijn er 500 Chief Digital Officers geteld. Dit lijkt me niet veel, maar Gartner geeft zelf al aan, dat dit aantal sneller groeit dan het onderzoeksbureau bij kan houden. Het komt er op neer dan 6 procent van de bedrijven er een heeft, zo’n Chief Digital Officer.

Ongeveer 40 procent van de Chief Digital Officers geeft strategisch advies aan het management team en de CEO op het gebied van de digitale business strategie. Iets meer dan 40 procent bestaat uit digital marketing managers en de rest heeft een andere rol op het gebied van digitale ontwikkelingen.

Bedrijven en instellingen die CDO’s in dienst hebben zijn volgens Gartner sterker gefocust op groei dan hun concurrenten. Daarnaast blijkt dat bedrijven die een CDO in dienst hebben 3 keer zoveel willen insourcen het komende jaar.