PR & social media plan 2014

Auto in de sneeuw zwMet een pr (en social media) plan kies je een focus voor het gehele jaar en plan je specifieke nieuwsmomenten. Een goede voorbereiding is in dit geval bijna het hele werk. Je hebt tijd genoeg om de berichtgeving compleet en goed te krijgen en kunt onder andere inspelen op redactionele planningen van de verschillende media en gebeurtenissen die in de samenleving spelen.

Het gaat te ver om hier alle ins en outs – met de persona’s, doelstellingen, middelen, en zo meer – van het pr-plan te behandelen, maar waar ik je wel even op wil attenderen is het volgende. Het is belangrijk om een aantal pijlers te onderscheiden waar je dit jaar aandacht aan gaat besteden. Voor elke pijler kun je een strategie uitwerken.

1. Producten en diensten. Technologische ontwikkelingen gaan in een razendsnel tempo. Er zullen dit jaar dus wel een aantal belangrijke nieuwe releases of updates van de software zijn, nieuwe diensten bijkomen, andere markten aangeboord worden, of nieuwe productcombinaties ontstaan. Ga na welke ontwikkelingen je verwacht en welke aandacht je ze wil geven.

2. Ontwikkelingen in eigen markt. Wat speelt er in de markt en welke plek neemt jouw bedrijf in? Een analyse van verwachte ontwikkelingen van concurrenten, verwachte nieuwe technologie of regelgeving, helpt je trends te voorspellen en vooruit te zien. Je bent relevanter als je kan vertellen over de gehele branche, dan als je enkel over je eigen bedrijf kan vertellen. Wat is het standpunt ten opzichte van bepaalde verwachte ontwikkelingen in 2014?

3. De ondernemer (personal pr), organisatie en personeel. Het verhaal van de ondernemer is persoonlijk en vaak ook leerzaam voor anderen. Persoonlijke pr voor een inspirerende ondernemer loont de moeite. Maar ook opvallende wijzigingen of ontwikkelingen in het personeelsbestand of secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen het vermelden waard zijn. Hoe wil je overkomen als organisatie en hoe besteed je daar het komende jaar aandacht aan?

4. Inspelen op actualiteit. Iets wat moeilijker te plannen is, maar zeer belangrijk, is het inspelen op actualiteit. Ligt er een dikke laag sneeuw en komen mensen niet naar hun werk, dan is het moment misschien daar om een klantencase over succesvol thuiswerken (met jouw technologie) onder de aandacht te brengen. Om dit wat makkelijker te maken hebben Buzzcapture en Issuemakers ‘inhaakkalenders’ gemaakt van vaste gebeurtenissen in 2014. Je kan nu al van tevoren bedenken waar je op wil en kunt inhaken. Op deze zelfde pagina staan ook de redactionele kalenders van een aantal toonaangevende Nederlandse media. Hier kun je ook mooi op inhaken met een passend en relevant onderwerp.

 

Blogstrategie voor 2014? Vergeet de SEO niet!

relevant zw

 

Bloggen is leuk, maar het is nog leuker als je blog goed gelezen wordt. SEO speelt hierbij een grote rol.

 Hier een paar tips voor 2014:

 

 

Wees relevant voor je lezer: Als je blog niet in de behoeften van je lezer voorziet, doe je eigenlijk alle moeite voor niets. Kijk goed naar je blog – wat heeft je blog te bieden? Wat hebben je lezers er aan? Waarom zouden ze terugkomen om meer van je te lezen? Maak deze antwoorden helder voor jezelf om je blog goed voor te bereiden voor het nieuwe jaar.

Focus op kwaliteit: Zoekmachine algoritmen veranderen continu, maar 1 principe blijft overeind: kwalitatieve content wordt hoog gewaardeerd. Focus je dus eerder op het schrijven van een sterke blog dan op het beïnvloeden van zoekmachines.

Blog zoals je praat: Omdat ‘voice searching’ in populariteit toeneemt, worden blogs die geschreven zijn in spreektaal hoger gerankt.

Niche = autoriteit: Hoe specifieker je blogonderwerp, hoe groter de kans dat je een autoriteit in jouw vakgebied wordt. Blog bijvoorbeeld in plaats van over voedsel over glutenvrije recepten. Of in plaats van bloggen over lifestyle, blog je over het zijn van een carrièrevrouw met 3 kinderen in Amsterdam. Als je manieren zoekt om je te specialiseren, wordt je waardevoller voor de lezer.

Social media:  Social media is niet alleen goed voor het opbouwen en onderhouden van relaties. Het kan ook bijdragen aan het verwerven van online autoriteit. Zoekmachines kijken naar sociale activiteit – hoe vaak je blog genoemd wordt, hoe vaak er naar gelinkt wordt – om de ranking te bepalen.

Doelen stellen: Bepaal exacte doelen voor je blog, stel verwachtingen op het gebied van conversie en leads.

Heb jij nog andere tips of opmerkingen? Ik hoor het graag! (meer info op: http://www.blogworld.com/)