Authenticiteit van doorslaggevend belang voor marketing

 

Hema worst

Vandaag kwam ik een interessante blogpost tegen over authenticiteit: Authenticity is the Key to Marketing. Eerder schreef ik hier ook een stukje over op DutchCowboys.

In vergelijking met eerdere generaties zijn de consumenten van tegenwoordig erg vertrouwd met communicatie, media en digitale technologieën. Hierdoor hebben ze het al snel door als iets niet echt of niet in de haak is.

Voor marketeers is het daarom ontzettend belangrijk om open kaart te spelen. Het inzicht geven in beslissingen van het bedrijf, processen en mislukkingen dragen bij aan de authenticiteit. Zodra verwachtingen en ervaringen niet overeenkomen ontstaat er namelijk al snel een authenticiteitskloof.

Als je aan mensen vraagt wat een authentiek merk is, wordt vaak de Hema genoemd. De openheid van deze keten wordt erg gewaardeerd. Waar die openheid toe kan leiden, illustreert Edwin Vlems mooi in zijn blog op marketingfacts.

Wat is namelijk het geval? Hema opent heel veel filialen in het buitenland en wentelt de kosten af op iedereen behalve de klant (zoals leveranciers en franchisers). Maar deze klant ziet tegenwoordig ook de dansen in de rest van de bedrijfskolom. En ze willen niet degenen zijn die de dansen van anderen verstoren. Onheuse bejegening van leveranciers wil men dus ook niet zien.  Zo ga je niet om met je relaties, zeker niet een merk als HEMA dat ‘van iedereen’ is.

Authenticiteit is dus niet alleen een marketingverhaal maar werkt door in de gehele bedrijfsvoering. Bedrijven worden door de consument enorm op de vingers gekeken en gestraft als ze niet aan de verwachtingen voldoen. Maar ze hebben geen keus en zullen door schade en schande almaar wijzer worden op dit vlak.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *