PR & social media plan 2014

Auto in de sneeuw zwMet een pr (en social media) plan kies je een focus voor het gehele jaar en plan je specifieke nieuwsmomenten. Een goede voorbereiding is in dit geval bijna het hele werk. Je hebt tijd genoeg om de berichtgeving compleet en goed te krijgen en kunt onder andere inspelen op redactionele planningen van de verschillende media en gebeurtenissen die in de samenleving spelen.

Het gaat te ver om hier alle ins en outs – met de persona’s, doelstellingen, middelen, en zo meer – van het pr-plan te behandelen, maar waar ik je wel even op wil attenderen is het volgende. Het is belangrijk om een aantal pijlers te onderscheiden waar je dit jaar aandacht aan gaat besteden. Voor elke pijler kun je een strategie uitwerken.

1. Producten en diensten. Technologische ontwikkelingen gaan in een razendsnel tempo. Er zullen dit jaar dus wel een aantal belangrijke nieuwe releases of updates van de software zijn, nieuwe diensten bijkomen, andere markten aangeboord worden, of nieuwe productcombinaties ontstaan. Ga na welke ontwikkelingen je verwacht en welke aandacht je ze wil geven.

2. Ontwikkelingen in eigen markt. Wat speelt er in de markt en welke plek neemt jouw bedrijf in? Een analyse van verwachte ontwikkelingen van concurrenten, verwachte nieuwe technologie of regelgeving, helpt je trends te voorspellen en vooruit te zien. Je bent relevanter als je kan vertellen over de gehele branche, dan als je enkel over je eigen bedrijf kan vertellen. Wat is het standpunt ten opzichte van bepaalde verwachte ontwikkelingen in 2014?

3. De ondernemer (personal pr), organisatie en personeel. Het verhaal van de ondernemer is persoonlijk en vaak ook leerzaam voor anderen. Persoonlijke pr voor een inspirerende ondernemer loont de moeite. Maar ook opvallende wijzigingen of ontwikkelingen in het personeelsbestand of secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen het vermelden waard zijn. Hoe wil je overkomen als organisatie en hoe besteed je daar het komende jaar aandacht aan?

4. Inspelen op actualiteit. Iets wat moeilijker te plannen is, maar zeer belangrijk, is het inspelen op actualiteit. Ligt er een dikke laag sneeuw en komen mensen niet naar hun werk, dan is het moment misschien daar om een klantencase over succesvol thuiswerken (met jouw technologie) onder de aandacht te brengen. Om dit wat makkelijker te maken hebben Buzzcapture en Issuemakers ‘inhaakkalenders’ gemaakt van vaste gebeurtenissen in 2014. Je kan nu al van tevoren bedenken waar je op wil en kunt inhaken. Op deze zelfde pagina staan ook de redactionele kalenders van een aantal toonaangevende Nederlandse media. Hier kun je ook mooi op inhaken met een passend en relevant onderwerp.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *